logo

Stress Echo

Stress Echo

Stress Echo – Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη

To Stress Echo  ως τεστ για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου είναι μια εξέταση γρήγορη και αποτελεσματική, η οποία αξιοποιεί τους υπερήχους για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας σε συνθήκες φόρτισης-κόπωσης.

Μας δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την συνολική όσο και για την τμηματική λειτουργία του μυοκαρδίου, ελέγχοντας τόσο την κίνηση όσο και την πάχυνση αυτού.

Ως λειτουργικό διαγνωστικό τεστ είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος και πλέον αποτελεί εξέταση πρώτης εκλογής (κλάση Ι) για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, σε αντίθεση με το απλό τεστ κόπωσης (κλάση ΙΙb).

Επιπλέον σε περίπτωση που τα ευρήματα της αξονικής στεφανιογραφίας (κλάση Ι) δείχνουν στενώσεις<90% (μη διαγνωστική) τότε το επόμενο τεστ είναι πάλι το Stress Echo.

Τα παραπάνω αποτελούν οδηγίες, της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την διερεύνηση της Στεφανιαίας Νόσου.

Σε γενικές γραμμές γίνεται με δύο κυρίως τρόπους.

Α. Stress echo με δοβουταμίνη (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφική Μελέτη)

Η εξέταση γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο φόρτισης με δοβουταμίνη, χορήγησης ηχοαντιθετικού μέσου (ειδικού σκιαγραφικού) (Ηχοκαρδιογραφία Αντίθεσης-Contrast) και χορηγώντας στο τέλος β-αναστολέα ενδοφλεβίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται και ατροπίνη ενδοφλεβίως.

Αποτελεί εξέταση εκλογής για γυναίκες και άνδρες η οποία προσφέρει:

  1. Έγκαιρη και Έγκυρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ένα ή περισσότερα αγγεία, σε ασθενείς με υποψία ή γνωστή στεφανιαία νόσο.
  2. Πλήρη έλεγχο βιωσιμότητας ή και παρακολούθησης του μυοκαρδίου σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο και προηγούμενο έμφραγμα .
  3. Αναλυτική πρόγνωση ασθενών με γνωστή ή όχι στεφανιαία νόσο όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με νεφρική δυσλειτουργία, με υπέρταση και με αυξημένη χοληστερόλη.
  4. Ολοκληρωμένο προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιολογικές ή μη επεμβάσεις.

Β. Stress echo με εργομετρικό ποδήλατο

Γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς για διερεύνηση Βαλβιδοπαθειών και Υπερτροφικής Μυοκαρδιοπάθειας, για έλεγχο Βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, αλλά και για την πρόγνωση των ασθενών.

Επιπλέον χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διερεύνηση ανεξήγητης δύσπνοιας (λαχάνιασμα) στην εύκολη κόπωση ή και σε ηρεμία.

Μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και για τη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου.

Τα πλεονεκτήματα  της μεθόδου είναι:

  1. Δεν λαμβάνει ο ασθενής ραδιενεργό φάρμακο όπως θα λάμβανε με το σπινθηρογράφημα, καθιστώντας την απολύτως ασφαλή ως προς την εκπομπή ραδιενεργού υλικού.  Έτσι δεν χρειάζεται ο εξεταζόμενος να αποφύγει  την επάφη με παιδιά και εγκύους, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί άλλη τουαλέτα για 3 τουλάχιστον ημέρες όπως στην περίπτωση του σπινθηρογραφήματος.
  2. Το σκιαγραφικό που ενδεχομένως χρησιμοποιήσουμε δεν μεταβολίζεται στους νεφρούς, συνεπώς δεν χρειάζεται ο ασθενής να κάνει προετοιμασία με λήψη υγρών πριν ή μετά την εξέταση, καθιστώντας την εξέταση εκλογής ακόμη και σε ασθενείς με ήπια ή και σοβαρότερη νεφρική ανεπάρκεια.
  3. Σαν δοκιμασία φόρτισης-κόπωσης που είναι, έχει τον αμελητέο κίνδυνο που θα είχε ένα απλό τεστ κόπωσης.
  4. Μετά το τέλος της εξέτασης ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καθημερινή του δραστηριότητα.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο καρδιολόγο με πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εξέταση και φυσικά με την βοήθεια έμπειρου νοσηλευτή/νοσηλεύτριας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μηχανήματα υπερήχων τελευταίας γενιάς.

Όλα τα Stress Echo πραγματοποιούνται ή επιβλέπονται από τον καρδιολόγο Στέφανο Καραγιάννη, ο οποίος έχει λάβει δίπλωμα PhD για το Stress Echo από το Erasmus Medical Center στο Rotterdam, μετά από εξετάσεις, σειρά δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα διεθνή ιατρικά περιοδικά και αφού πραγματοποίησε περισσότερες από 5000 δυναμικές μελέτες (Stress Echo, Exercise Echo) για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου, βαλβιδοπαθειών και άλλων καρδιοπαθειών.

Επικοινωνία

Ενδιαφέρομαι για: